Vinul casei - Preparare, conditionare si pastrare
Preț: 6,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor: Gheorghe Bernaz
ISBN: 978-973-8011-00-0
Editura: M.A.S.T
Anul publicării: 2000
Pagini: 192
Format: 13X20
DESCRIERE
VIN - Vinul casei -preparare, conditionare si pastrare
CUPRINS
Confesiune (în loc de prefaţă) 5
1.Clasificarea vinurilor 6
1.1.Clasificarea vinurilor produse în România 6
1.2.Condiţiile de compoziţie şi calitate a vinurilor 8
1.3.Soiurile de struguri pentru vin 8
2.Construcţiile vinicole 13
2.1.Crama 13
2.2.Pivniţa 16
3.Inventarul cramei şi pivniţei '8
3.1.Vasele necesare în vinificare '8
3.2.Unelte şi maşini 25
3.3.Inventarul mărunt 35
4.Pregătirea campaniei de vinificare 36
4.1.Pregătirea vaselor noi 36
4.2.Litrarea vaselor noi 38
4.3.Tratarea vaselor vechi 39
4.4.Reguli de respectat pentru îngrijirea vaselor din lemn 42
5.Culesul strugurilor 43
5.1.Compoziţia fizico-chimică a strugurilor 44
5.2.Stabilirea datei optime pentru cules 46
5.3.Determinarea conţinutului în zaharuri a mustului 50
5.4.Determinarea acidităţii 53
5.5.Culesul strugurilor 55
6.Prelucrarea strugurilor şi fermentarea mustului 58
6.1.Obţinerea mustului 58
6.2.Corectarea musturilor cu compoziţie anormală 60
6.3.Limpezirea mustului 65
6.4.Fermentarea mustului 67
6.5.Controlul fermentării 73
7.Folosirea dioxidului de sulf în vinificaţie 74
7.1.Generalităţi 74
7.2.Proprietăţile dioxidului de sulf şi rolul său în vinificaţie 76
7.3. Formele sub care se administrează dioxidul de sulf • 79
. 7.4. întrebuinţările SO2 în vinificaţia din mica gospodărie 87
7.5. Calcularea dioxidului de sulf necesar şi modul de administrare 97
8.Prepararea vinurilor 101
8.1.Vinuri albe seci 102
8.2.Vinuri roşii 103
8.3.Vinificarea „în alb" 112
8.4.Vinuri aromate 114
8.5.Vinuri de hibrizi direct producători 117
8.6.Vinuri din recolte variate 121
9.Valorificarea raţională a tescovinei 125
9.1.Păstrarea tescovinei 125
9.2.Prepararea rachiului de tescovină 127
9.3.Recuperarea alcoolului din tescovină 128
9.4.Folosirea tescovinei ca furaj 130
9.5.Folosirea tescovinei ca îngrăşământ organic 131
10.îngrijirea şi păstrarea vinului 132
10.1.Umplerea golurilor din vase 133
10.2.Transvazarea 136
10.3.Pritocul 137
10.4.Cupajarea şi egalizarea 146
10.5.Limpezirea 150
11.Testarea stabilităţii şi sănătăţii vinului 162
11.1.Analiza organoleptică (Degustarea vinurilor) 162
11.2.Testarea stabilităţii vinului 164
12.Prevenirea şi tratarea bolilor şi defectelor vinului... 166
12.1.Bolile vinului 167
12.2.Defectele vinului ;. 174
13.Turnarea vinului în sticle (îmbutelierea) 180
13.1.Sticlele pentru vin 181
13.2.Tehnica îmbutelierii.; 182
13.3.Păstrarea sticlelor cu vinuri de coleţie 185
14.Prepararea vinului pelin 187
14.1.Diferite tipuri de vin pelin 187
14.2.Pregătirea maceratelor din plante 189
CUPRINS
Confesiune (în loc de prefaţă) 5
1.Clasificarea vinurilor 6
1.1.Clasificarea vinurilor produse în România 6
1.2.Condiţiile de compoziţie şi calitate a vinurilor 8
1.3.Soiurile de struguri pentru vin 8
2.Construcţiile vinicole 13
2.1.Crama 13
2.2.Pivniţa 16
3.Inventarul cramei şi pivniţei '8
3.1.Vasele necesare în vinificare '8
3.2.Unelte şi maşini 25
3.3.Inventarul mărunt 35
4.Pregătirea campaniei de vinificare 36
4.1.Pregătirea vaselor noi 36
4.2.Litrarea vaselor noi 38
4.3.Tratarea vaselor vechi 39
4.4.Reguli de respectat pentru îngrijirea vaselor din lemn 42
5.Culesul strugurilor 43
5.1.Compoziţia fizico-chimică a strugurilor 44
5.2.Stabilirea datei optime pentru cules 46
5.3.Determinarea conţinutului în zaharuri a mustului 50
5.4.Determinarea acidităţii 53
5.5.Culesul strugurilor 55
6.Prelucrarea strugurilor şi fermentarea mustului 58
6.1.Obţinerea mustului 58
6.2.Corectarea musturilor cu compoziţie anormală 60
6.3.Limpezirea mustului 65
6.4.Fermentarea mustului 67
6.5.Controlul fermentării 73
7.Folosirea dioxidului de sulf în vinificaţie 74
7.1.Generalităţi 74
7.2.Proprietăţile dioxidului de sulf şi rolul său în vinificaţie 76
7.3. Formele sub care se administrează dioxidul de sulf • 79
. 7.4. întrebuinţările SO2 în vinificaţia din mica gospodărie 87
7.5. Calcularea dioxidului de sulf necesar şi modul de administrare 97
8.Prepararea vinurilor 101
8.1.Vinuri albe seci 102
8.2.Vinuri roşii 103
8.3.Vinificarea „în alb" 112
8.4.Vinuri aromate 114
8.5.Vinuri de hibrizi direct producători 117
8.6.Vinuri din recolte variate 121
9.Valorificarea raţională a tescovinei 125
9.1.Păstrarea tescovinei 125
9.2.Prepararea rachiului de tescovină 127
9.3.Recuperarea alcoolului din tescovină 128
9.4.Folosirea tescovinei ca furaj 130
9.5.Folosirea tescovinei ca îngrăşământ organic 131
10.îngrijirea şi păstrarea vinului 132
10.1.Umplerea golurilor din vase 133
10.2.Transvazarea 136
10.3.Pritocul 137
10.4.Cupajarea şi egalizarea 146
10.5.Limpezirea 150
11.Testarea stabilităţii şi sănătăţii vinului 162
11.1.Analiza organoleptică (Degustarea vinurilor) 162
11.2.Testarea stabilităţii vinului 164
12.Prevenirea şi tratarea bolilor şi defectelor vinului... 166
12.1.Bolile vinului 167
12.2.Defectele vinului ;. 174
13.Turnarea vinului în sticle (îmbutelierea) 180
13.1.Sticlele pentru vin 181
13.2.Tehnica îmbutelierii.; 182
13.3.Păstrarea sticlelor cu vinuri de coleţie 185
14.Prepararea vinului pelin 187
14.1.Diferite tipuri de vin pelin 187
14.2.Pregătirea maceratelor din plante 189
Accesul clienţilor
-Promoţii
-- 47,20 leiPRP: 59,00 lei
- 42,75 leiPRP: 45,00 lei
- 69,35 leiPRP: 73,00 lei
RECENZII