VIAȚA LUI CEAUȘESCU. TIRANUL. VOL. 3
DESCRIERE
VIAȚA LUI CEAUȘESCU. TIRANUL. VOL. 3
„O carte scrisă cu discernământ şi detaşare, pe care o salut. O analiză tragică. Citind, vezi cum se crează o fundătură istorică în care noi am intrat...”
acad. Dan Berindei
***
„Citind, am avut senzaţia că cineva te ia de mână şi te duce, alături de Ceauşescu, ca o umbră, prin coridoarele puterii.”
Vasile Dâncu
Rezultat al unui apreciabil efort de laborioasă documentare arhivistică şi de investigare a numeroşi decizionali şi apropiaţi ai ultimului lider comunist al României, primele două volume, semnate de Lavinia Betea (coordonator), Cristina Diac, Florin-Răzvan Mihai şi Ilarion Ţiu, au apărut la Editura,, Adevărul“. Parţial publicate într-un serial de succes, difuzat de cotidianul,, Adevărul“, Ucenicul Partidului (2012) şi Fiul Poporului (2013) au prezentat biografia, personalitatea şi politicile lui Nicolae Ceauşescu în prima etapă a puterii sale.
Cel de-al treilea volum înfăţişează evoluţia acestui personaj emblematic al secolului XX în perioada 1971-1989. Pe fundalul sfârşitului de război rece şi a schimbărilor petrecute în lume, despotul bântuit de mesianism derulează strategii ale puterii care-l fac din ce în ce mai urât de popor.
O etapă de extrem interes psihosociologic sub aspectul metamorfozei militantului pentru drepturile muncitorilor şi aspirant la statutul de,, fiu iubit al poporului”, la despotul cu putere absolută asupra cetăţenilor ţării. Uluitoarea transformare s-a produs pe fondul imploziei,, lagărului comunist”, execuţia lui Nicolae şi a Elenei Ceauşescu simbolizând sfârşitul regimurilor comuniste în Europa.
Autorii prezintă şi analizează faţa văzută şi nevăzută de contemporani a unor evenimente şi fenomene distincte ale societăţii româneşti din această perioadă precum: relaţiile româno-chino-sovietice; poziţia României în CAER şi în Tratatul de la Varşovia; afacerile României cu ţările în curs de dezvoltare, angajarea şi plata creditelor externe; strategiile de prestigiu şi influenţă ale secretarului general; reacţiile româneşti la perestroika sovietică; relaţiile Ceauşeştilor cu ceilalţi componenţi ai nucleului de decizie în preajma sfârşitului.
Cartea răspunde unor întrebări care s-au pus deseori în ultimul sfert de veac, precum acestea: a copiat sau nu liderul român modelul cultural maoist?; l-au minţit sau nu subordonaţii direcţi în privinţa recoltelor record şi a crizei populaţiei?; de ce şi-a asociat nevasta la putere?, de ce-a făcut datoria externă şi cum a plătit-o?; de ce şi cum s-au unit sovieticii şi americanii împotriva lui?; aveau ori nu Ceauşeştii bani albi pentru zile negre?; de ce a rămas Nicolae Ceauşescu în memoria colectivă a românilor drept cel mai apreciat şi cel mai detestat politician român?... Și încă altele…
Accesul clienţilor
-Noutati
-- 47,20 leiPRP: 59,00 lei
Promoţii
-- 47,20 leiPRP: 59,00 lei
- 42,75 leiPRP: 45,00 lei
- 69,35 leiPRP: 73,00 lei
RECENZII