Refacerea viilor vatamate
Preț: 8,50 lei
Disponibilitate: stoc indisponibil
Autor: Gheorghe Bernaz
Editura: M.A.S.T
Anul publicării: 2003
Pagini: 160
Format: 13x20
DESCRIERE
VII - Refacerea viilor vatamate
CUPRINS
PREFAŢĂ 7
1. ACCIDENTE CLIMATICE 9
1. 1 BRUMELE ŞI ÎNGHEŢURILE TÂRZII DE PRIMĂVARĂ 10
1. 1. 1. Analiza producerii temperaturilor scăzute 10
1. 1. 2. Efectele temperaturilor scăzute asupra viţeide vie şi pagubele produse12
1. 1. 3. Organizarea apărării împotriva brumelor şi îngheţurilor de primăvară 14
1. 1. 3. 1. Mijloace indirecte 14
1. 1. 3. 2. Mijloace directe 19
1. 1. 4. Măsuri agrotehnice pentru refacerea viilor vătămate de brumele şi îngheţurile
de primăvară 33
1. 2.ÎNGHEŢURILE TIMPURII DE TOAMNĂ 35
1. 3.ÎNGHEŢURILE DIN TIMPUL IERNII 37
1. 3. 1. Rezistenţa la ger a viţelor 37
1. 3. 2. Măsuri de apărare împotriva gerurilor din timpul iernii 42
1. 3. 3. Refacerea viilor vătămate de gerurile din timpul iernii 44
1. 4. VÂNTURILE 54
1. 5. USCĂCIUNEA 56
1. 6. VESTEJIREA VIŢELOR (FOLLETAGE) 68
1. 7. OPĂRIREA STRUGURILOR 71
1. 8. GRINDINA 73
1. 8. 1. Pagubele produse de grindină 73
1. 8. 2. Metode de apărare împotriva grindinei 76
1. 8. 3. Refacerea capacităţii de producţie la viile grindinate 79
1. 8. 3. 1. Vii vătămate de grindină în prima parte a perioadei de vegetaţie 80
1. 8. 3. 2. Vii vătămate de grindină în a doua jumătate a perioadei de vegetaţie 82
1. 8. 4. Redresarea plantaţiilor de portaltoi vătămate de grindmă 83
1. 9. PAGUBE ARTIFICIALE 85
1. 9. 1. Principalele surse de poluare pentru agricultură 86
1. 9. 2. Poluarea atmosferică 89
1. 9. 3. Pulberile 97
1. 9. 4. Poluarea apelor 100
1. 9. 5. Diverse 100
2. BOLI FIZIOLOGICE 104
2. 1TULBURĂRI ALE DISTRIBUŢIEI ALIMENTELOR... 104
2. 1. 1. Meierea.'. 104
2. 1. 2. Filarea 106
2. 1. 3. Brunisura 107
2. 1. 4.înroşirea frunzelor şi flavescenţa (îngălbenirea) neinfecţioasă 110
2. 2TULBURĂRI ÎN ECONOMIA APEI 115
2. 2. 1. Excesul de apă 116
2. 2. 2. Asfixia radiculară 116
2. 2. 3. Tiloza 118
2. 2. 4. Ofilirea inflorescenţelor şi a ciorchinilor 120
2. 3. TULBURĂRI ALE NUTRIŢIEI MINERALE 123
2. 3. 1. Carenţa de potasiu 125
2. 3. 2. Carenţa de magneziu 128
2. 3. 3. Nutriţia cu calciu 130
2. 3. 3. 1. Carenţa de calciu 131
2. 3. 3. 2. Pletora de calciu 131
2. 3. 4. Cloroza (carenţa de fier) 133
2. 3. 5. Nutriţia cu sulf '. 135
2. 3. 6. Nutriţia cu bor 135
2. 3. 6. 1. Carenţe de bor 135
2. 3. 6. 2. Intoxicarea cu bor 139
2. 3. 7. Carenţa de zinc 139
2. 3. 8. Nutriţia cu mangan 141
2. 3. 8. 1. Carenţa de mangan 142
2. 3. 8. 2. Intoxicarea cu mangan 143
2. 3. 9. Nutriţia cu cupru 144
2. 3. 9. 1. Carenţa de cupru 145
2. 3. 9. 2. Pletora de cupru 145
2. 3. 10. Aciditatea solului 146
2. 3. 11. Solurile salifere (săraturi)..: 149
BIBLIOGRAFIE 153
CUPRINS
PREFAŢĂ 7
1. ACCIDENTE CLIMATICE 9
1. 1 BRUMELE ŞI ÎNGHEŢURILE TÂRZII DE PRIMĂVARĂ 10
1. 1. 1. Analiza producerii temperaturilor scăzute 10
1. 1. 2. Efectele temperaturilor scăzute asupra viţeide vie şi pagubele produse12
1. 1. 3. Organizarea apărării împotriva brumelor şi îngheţurilor de primăvară 14
1. 1. 3. 1. Mijloace indirecte 14
1. 1. 3. 2. Mijloace directe 19
1. 1. 4. Măsuri agrotehnice pentru refacerea viilor vătămate de brumele şi îngheţurile
de primăvară 33
1. 2.ÎNGHEŢURILE TIMPURII DE TOAMNĂ 35
1. 3.ÎNGHEŢURILE DIN TIMPUL IERNII 37
1. 3. 1. Rezistenţa la ger a viţelor 37
1. 3. 2. Măsuri de apărare împotriva gerurilor din timpul iernii 42
1. 3. 3. Refacerea viilor vătămate de gerurile din timpul iernii 44
1. 4. VÂNTURILE 54
1. 5. USCĂCIUNEA 56
1. 6. VESTEJIREA VIŢELOR (FOLLETAGE) 68
1. 7. OPĂRIREA STRUGURILOR 71
1. 8. GRINDINA 73
1. 8. 1. Pagubele produse de grindină 73
1. 8. 2. Metode de apărare împotriva grindinei 76
1. 8. 3. Refacerea capacităţii de producţie la viile grindinate 79
1. 8. 3. 1. Vii vătămate de grindină în prima parte a perioadei de vegetaţie 80
1. 8. 3. 2. Vii vătămate de grindină în a doua jumătate a perioadei de vegetaţie 82
1. 8. 4. Redresarea plantaţiilor de portaltoi vătămate de grindmă 83
1. 9. PAGUBE ARTIFICIALE 85
1. 9. 1. Principalele surse de poluare pentru agricultură 86
1. 9. 2. Poluarea atmosferică 89
1. 9. 3. Pulberile 97
1. 9. 4. Poluarea apelor 100
1. 9. 5. Diverse 100
2. BOLI FIZIOLOGICE 104
2. 1TULBURĂRI ALE DISTRIBUŢIEI ALIMENTELOR... 104
2. 1. 1. Meierea.'. 104
2. 1. 2. Filarea 106
2. 1. 3. Brunisura 107
2. 1. 4.înroşirea frunzelor şi flavescenţa (îngălbenirea) neinfecţioasă 110
2. 2TULBURĂRI ÎN ECONOMIA APEI 115
2. 2. 1. Excesul de apă 116
2. 2. 2. Asfixia radiculară 116
2. 2. 3. Tiloza 118
2. 2. 4. Ofilirea inflorescenţelor şi a ciorchinilor 120
2. 3. TULBURĂRI ALE NUTRIŢIEI MINERALE 123
2. 3. 1. Carenţa de potasiu 125
2. 3. 2. Carenţa de magneziu 128
2. 3. 3. Nutriţia cu calciu 130
2. 3. 3. 1. Carenţa de calciu 131
2. 3. 3. 2. Pletora de calciu 131
2. 3. 4. Cloroza (carenţa de fier) 133
2. 3. 5. Nutriţia cu sulf '. 135
2. 3. 6. Nutriţia cu bor 135
2. 3. 6. 1. Carenţe de bor 135
2. 3. 6. 2. Intoxicarea cu bor 139
2. 3. 7. Carenţa de zinc 139
2. 3. 8. Nutriţia cu mangan 141
2. 3. 8. 1. Carenţa de mangan 142
2. 3. 8. 2. Intoxicarea cu mangan 143
2. 3. 9. Nutriţia cu cupru 144
2. 3. 9. 1. Carenţa de cupru 145
2. 3. 9. 2. Pletora de cupru 145
2. 3. 10. Aciditatea solului 146
2. 3. 11. Solurile salifere (săraturi)..: 149
BIBLIOGRAFIE 153
Accesul clienţilor
-Promoţii
-- 57,00 leiPRP: 60,00 lei
- 33,15 leiPRP: 39,00 lei
- 25,76 leiPRP: 28,00 lei
RECENZII